Så blir du bäst på sourcing

13 oktober, 2020

Sourcing handlar om att hitta talanger. Det är ett tidskrävande arbete som kräver uthållighet. Stundtals kan det vara utmattande och få dig att känna dig överväldigad. Som tur är kan det också vara otroligt belönande om du får till det rätt. Här är våra bästa tips på hur du blir bäst på sourcing.

Förstå din marknad

Innan du påbörjar ett searchuppdrag behöver du ringa in vilken profil du är ute efter och var du kan hitta den. Det betyder främst att fundera på saker som: Vad är basbehoven för den här tjänsten? Vad är måsten och vad är bra att ha? Att vara medveten om den skillnaden håller dig på rätt spår. Dessutom behöver du klura på i vilken bransch och på vilka bolag som du kommer hitta den här profilen. Ta reda på vilka titlar de har och på vilka orter de befinner sig. Brainstorma, skapa mindmaps, och kom ihåg – google är din vän.

Kandidater sourcar inte fram sig själva. Asteri kan hjälpa dig.

Sourca utan LinkedIn (på riktigt!)

Ibland finns det vi letar efter rakt framför oss. Så innan du vänder dig till internet, kolla av med människor runt omkring dig. Det är inte bara ett roligt oldschool-alternativ, utan också ett bra sätt att underhålla ditt professionella nätverk. Lista fem till tio personer som du tror känner någon passande. Hör av dig och be om tre namn på personer de kan tänka sig att rekommendera. Och kom ihåg, se till att gengälda tjänsten! Den bästa kandidaten finns antagligen inte bland dina närmaste kontakter, utan ofta ett led bort.

Lär dig verktyg för sourcing

Om du börjar sourca online kommer du sannolikt uppleva att du drunkar i information. Till exempel kommer LinkedIn recruiter ge dig 929 652 sökresultat på Chief Operating Officer. Det är naturligtvis omöjligt att gå igenom så många profiler, än värre att höra av sig till dem. Som tur är finns det bra sökverktyg där du kan filtrera på variabler så som titel, examensår, kompetenser och ort. Oftast kostar de här verktygen en slant, men det kan det vara värt när du sparar dyrbar tid.

När du börjar använda verktyget, gå direkt på godbitarna. Använd med andra ord filtret för att göra en så specifik sökning som möjligt baserat på den profil du tagit fram. Gå igenom profilerna, spara de mest relevanta och utöka därefter sökningen något vid behov. Lär dig också att använda boolean strings vid sökning för att kombinera, separera eller ta bort nyckelord.

Sourca med rätt mindset

När man kollar på CVn är det lätt att vara onödigt kritisk. Innan du börjar gå igenom profiler är det därför bra att stämma av ditt mindset. Läs alltid ett CV på det sätt du vill att någon ska läsa ditt eget. Det betyder att du behöver vara nyfiken, generös och öppensinnad. Undvik att göra onödiga antaganden och försök att läsa CVt till författarens fördel. Om någon har lämnat ett jobb efter bara några månader är det till exempel lätt att anta att de är otåliga eller rastlösa. Men det vet vi egentligen inget om, de kan ha blivit sjuka, varit tvungna att byta stad eller haft en värdelös chef.

Inom psykologin talar man om ett kognitivt bias som kallas kallas fundamentala attributionsfelet. Det får oss att underskatta förklarande omständigheter och överskatta personlighetsdrag som förklarande faktor. Tyvärr visar forskning att medvetenhet om det felet inte gör oss mer objektiva. Som tur är finns det en möjlighet att rundgå detta genom att använda förutbestämda kriterier och att följa dem rigoröst. Som expert på sourcing innebär det att sceena och göra urval baserat på endast de rollspecifika kraven och inget annat.

Spara proffspitchen till senare

När du har byggt din pipeline med kandidater är det dags att börja höra av sig. Huvudfaktorn för att lyckas med sourcing via InMails på LinkedIn är att hålla dem korta. InMail under 500 tecken ger en signifikant högre svarsfrekvens. Att i mejlet referera till ett gemensamt intresse är något som också har en positiv effekt. Målet med InMail ska vara att skapa ett intresse och boka ett samtal, inte att överlasta din potentiella kandidat med information. Din ton ska vara ärlig och inbjudande. Så snart du har kandidaten på telefonen är det dags för din superpitch!

Be om hjälp att sourca

Hittar du inte vad du letar efter? Oroa dig inte. Antingen behöver du då återvända till din kravprofil och på nytt systematiskt se över bolag, branscher och titlar. Iterera. Ändra din strategi och testa igen. Och, var inte rädd för att be om hjälp. Ring en vän, eller kanske till och med Asteri?

Asteri hjälper dig med sourcing och helhetslösningar inom rekrytering.

Gillade du det här inlägget? Då rekommenderar vi dig att läsa vidare om Hur man rekryterar utveckare.

Moa Bergström

Moa Bergström

People Associate, The Talent Company

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt.