Så rekryterar du utvecklare

14 oktober, 2020

Tänk om din affärsidé aldrig kommer att bli verklighet 😱 Inte för att kunderna saknas eller för att det inte finns någon efterfrågan, utan för att du inte lyckas rekrytera de utvecklare du behöver. Så ser snart verkligheten ut för många bolag. Enligt IT- och Telekomföretagen kommer det snart att saknas en miljon utvecklare inom EU. Det innebär att du inte ens kommer kunna lösa dina talangbehov genom att blicka utanför gränserna.

Man kan helt enkelt säga att kriget om talangerna har börjat på nytt, men nu rasar inom tech. Här får du våra bästa tips på hur du går segrande ur striden:

Ha koll på vad du vill rekrytera

Ha en solid kravprofil. Du måste veta vad du söker. När alla steg i processen är utmanande behöver du från start göra ett ordentligt förarbete och vara helt säker på att du investerar din tid i rätt saker. Se till att du förstår vad du representerar, för du har inte råd att verka dum när förtroendet för dig som rekryterare är en nyckelfaktor.

Asteri hjälper dig att hitta utvecklare, produktchefer och designers.

Förtroende är A och O

En stjärna inom tech som sitter på ett bra jobb måste inte prata med dig, därför är det viktigaste att du bygger upp ett förtroende hos kandidaten. Ansvaret för att skapa en god dialog ligger helt hos dig. Se därför till att vara ditt bästa jag varje gång du går in i ett samtal eller ger återkoppling. Var noggrann med att göra det som hör till allmänt hyfs, såsom att hålla tider och göra vad du lovar.

Var där utvecklarna är, inte där du vill att de ska vara

Attraktiva kandidater letar inte på jobbsidor, så du behöver vara där de finns. Du vill gärna hitta dem på LinkedIn där du har ett dyrt recruiter-konto, men vill du vinna behöver du bredda scopet. Leta på Stack overflow och Github istället, eller häng i rätt forum på andra communities.

Gör det som du är bäst på

När du ska rekrytera utvecklare är du inte den tekniska experten. Utvecklaren är det. Var därför noga med att fokusera på ditt specialområde. Undersök beteenden och situationer, diskutera vision och motivation inför framtiden. Kom ihåg att du ska bygga ett intresse, men glöm heller inte att kvalificera kandidaten. För att göra ett bra jobb mot din organisation måste du förstå om kandidatens erfarenhet från dennes projekt matchar kravprofilen.

Sälj, sälj, sälj

När det inte är din marknad, behöver du ha något att komma med. Genom att ha en tydlig profil, kan du bygga ett fint erbjudande. Gör din research och ta reda på vad kandidater för ditt uppdrag är intresserade av att få ut av ett jobb, både ur ett mer generellt perspektiv och för den specifika kandidaten du kontaktar.

Genom att skapa ett personligt erbjudande öppnar du lättare för en initial dialog. Vet du dessutom vad målgruppen eftersträvar kan du även använda det för att kratta internt i teamet för att skapa de förutsättningar som lockar kandidaten. Håll också nära kontakt med dina rekryterande chefer, så att du är uppdaterade på deras projekt och visioner.

Asteri har lång erfarenhet av att rekrytera utvecklare och att bygga team inom tech.

Gillade du den är bloggposten? Spana då in Hur du blir bäst på sourcing!

Therese Öberg

Therese Öberg

Co-founder

Fyll i formuläret så hör vi av oss så snart som möjligt.